Peruna on saanut oman lehtensä

IMG_3592

Voi pojat, ei kun perunat! Käsiini osui vähän ennen joulua ruotsinkielisen Marttaliiton (Marthaförbundet) Peruna-lehti. Kyllä, 55 sivua omistettu vain ja ainoastaan perunalle. Tylsää, vanhanaikaista mummokamaako? No ei sinne päinkään. Ihastuin lehden ulkoasuun, kuviin ja idearikkauteen. Sellainen lehti kuin perunakin, eli kuten pääkirjoituksessa todetaan, lehden avulla halutaan tuoda esille tämän raaka-aineen monipuolisuutta ja yllättävyyttäkin. Samalla toivotaan perunan arvostuksen myös kasvavan.

Lehti tarjoaa palan perunan historiaa, joka alkaa Suomessa 1720-luvun loppupuolelta, ja vie nykypäivään, esittelee erilaisia perunanviljelijöitä ja viljelytapoja luomutiloista sopimustiloihin ja viljelijöiden osuuskuntiin. Mukaan on päässyt myös ahvenanmaalainen sipsiperunan viljelijä (vaikka olisihan heitä myös Manner-Suomesta löytynyt).

Tiesittekös, että perunakasvi kuuluu Solanaceae-sukuun ja on sukua tomaatille, munakoisille ja paprikalle. Kristiinankaupunki vie voiton, jos lasketaan, missä kunnassa perunaa viljellään eniten. Kun Suomessa perunat käsitellään kasvukautena noin 4,8 kertaa kasvinsuojeluaineilla vastaava määrä Hollannissa, Belgiassa ja Saksassa on noin kolminkertainen. Vaan mitä ovat Melody ja Timo? Ne ovat Suomessa viljellyistä noin 50 lajista yleisimmät perunat. Nämä ja monta muuta faktaa selviää lehdestä.

IMG_3604

Noin kolmasosa lehdestä tarjoilee perunareseptejä, niistä voi nauttia ilman kielitaitoakin, kuvat ovat harkittuja ja tunnelmallisia. Lehteen on koottu myös kansainvälisiä perunareseptejä. Itse aion kokeilla kruunun kakkua, jossa käytetään perunaa ja jauhettua mantelia, eikä juuri ollenkaan jauhoja. Googlettamalla löytyy myös täysin gluteenittomia reseptiversioita tämäntyylisestä kakusta ja myös suomeksi, kuten tämä Maku-lehden versio.

IMG_3601

Tässä kääntämäni resepti:

Kruunun kakku

  •  2 dl mantelijauhetta
  • 150 g voita
  • 3 dl sokeria
  • 3 munaa
  • 3 keitettyä kylmää perunaa
  • ½ dl vehnäjauhoja
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • yhden limen mehu

Koristeluun:

  • tomusokeri

Vispaa voi ja sokeri valkoiseksi vaahdoksi. Lisää yksi muna kerrallaan samalla sekoittaen. Paina keitetyt kylmät perunat perunapuristimen läpi tai jos perunapuristin on keittiössäsi tuntematon työkalu, voi perunat myös raastaa. Perunat sekoitetaan taikinan joukkoon. Myös jauhot, manteli- ja leivinjauhe lisätään sekoittaen taikinaan. Maustetaan limen mehulla. Käytä mieluiten voideltua ja jauhotettua irtopohjavuokaa. Kaada taikina vuokaan ja paista 180 asteessa noin 50 minuuttia. Leikkaa pieni paperikruunu ja aseta se kakun päällä. Sirottele vähän jäähtyneen kakun päälle tomusokeria. Tarjoa hyvän vaniljakastikkeen kera.

Täältä pääset selailemaan Potatis-lehteä.

Kirsi Tikkanen
Kirsi Tikkanen

Kirjoittaminen ja valokuvaaminen kuuluvat niin työhöni kuin vapaa-aikaani. Ammatiltani olen tiedottaja ja maaseudun kehittäjä. Vapaa-ajan ongelmia ei ole, siitä pitävät huolen 50-luvun täysremonttia tarvitseva puutalo ja 7- ja 9-vuotiaat tyttäreni. Ruuhkavuosissa tarpomiseen parasta vastapainoa tuo luonnossa, mieluiten Merenkurkun karun kauniissa maisemissa liikkuminen, kirjallisuus ja ystävien ja hyvän ruoan parissa vietetyt hetket.