Keväisen Gotlannin maaseutu hurmasi kävijän

Visbyä kutsutaan ruusujen kaupungiksi, mutta toukokuun lopussa ruusuja ei vielä näkynyt. Muuta nähtävää riitti senkin edestä niin tämän Unescon maailmanperintökohteeseen kuuluvan hansakaupungin keskustassa kuin koko Gotlannin saarellakin. Ensimmäisenä reissupäivänä vuokrasimme auton ja ajoimme saaren pohjoissaosassa sijaitsevaan Fårön saareen, jonne pääsi lossilla. Fårössä ihmettelimme raukkeja eli kalkkikivipaaseja, jotka seisoivat niin meressä kuin kivikkoisilla rannoillakin. Aallot löivät meditatiivisesti rantaan, ympärillä oli karun kaunista, matalaa kanervikkoa ja jylhinä seisovia raukkeja. Tuuli oli lempeä ja rannalla olisi voinut käyskennellä tuntikausia nauttimassa rahoittavasta maisemasta.

IMG_4644

Kävimme kurkkaamassa myös saaren vanhinta tammea, jonka kasvitieteilijä Carl von Linné on maininnut jo 1741, tammella arvellaan olevan ikää yli tuhat vuotta. Sen leveys on yli viisi metriä, joten ihan pienestä tuulesta tuo puuvanhus ei huoju. Avaeken-niminen puu sijaitsi kahden tilan keskellä, pihaan kuljettiin veräjän kautta ja koko maisema oli pittoreskiä ja ihastuttavaa alkukesän kukoistuksessaan.

 

IMG_4694

IMG_4705

 

Saarella, jonka leveys on 52 kilometriä ja pituus 176 kilometriä on yli sata kirkkoa, jotka ovat rakennettu viikinkiajan jälkeen tai varhaisella keskiajalla. Me piipahdimme ohikulkumatkalla hevoskastanjoiden ympäröimään Bron kirkkoon, jonka sisällä oli kauniita seinämaalauksia ja seinässä kivipiiroksia. Arkkitehtonisten yksityiskohtien ihastelu sai miettimään, miten satoja vuosia sitten on pystytty moiseen, kun nykytaloissa mietitään enimmäkseen tehokkuutta ja käytännöllisyyttä, vaikka tekniset mahdollisuudet ovat nykyään aivan toiset.

IMG_4624

Seuraavana päivänä osallistuimme maaseutukehittäjä Hela Sverige ska leva -järjestön maaseutuparlamenttiin, joka aloitettiin retkellä Storsudretiin eli Etelä-Gotlantiin. Siellä tutustuimme Harmaa hanhi (Grå Gåsen) -nimiseen pensionaattiin ja ravintolaan, joka on tullut ruotsalaisille tutuksi naapurimaamme Vain elämää -sarjan vastineen kuvaamisesta. Täytyy myöntää, että hauskat anekdootit sarjanteosta menivät suurelta osin minulta ohi, kun en ruotsalaisjulkkiksia tunne. Onneksi ruoka oli hyvää ja latomaista tunnelmaa jäljittelevä ravintola sisustettu niin kuin vain ruotsalaiset osaavat. Jälkiruokakahvit saattoi nauttia puutarhassa omenapuiden katveessa istuen tai pihan yhteydessä sijaitsevaa kalkkikivinavettaa kierrellen, jossa taiteilija Sanny Laurin pitää veistospajaa. Eläin- ja ihmisveistoksia oli ripoteltu sinne tänne pitkin puutarhaa.

IMG_4778

IMG_4766

Myös Kirsikkatarha (Körsbärsgården) ja Vamlingbon pappilan ympäristö (Vamlingbo Prästgård) tarjoilivat silmänruokaa ja molemmissa paikoissa saattoi kuljeskella hyvinhoidetuissa puutarhoissa. Pappilan yhteydessä toimii puutarhamyymälä, joka sekin oli taidokkaasti laitettu. Samalla reissulla kannattaa kurkistaa pappilan kivinavettaan, jossa toimii naturum Gotland, luontoaiheinen näyttely. Lintumaalari Lars Jonssonin museo puolestaan on pappilan yläkerrassa. Kirsikkatarhaan on asettautunut taiteilijapariskunta Marita ja Jon Jonsson. He ovat rakentaneet taidehallin, paviljonkeja ja veistosgallerian 1940-luvun perustetun puutarhan yhteyteen. Tilalla myös majoittuu taiteilijoita. Valkoinen ja lasiovinen suorakaiteen muotoinen taidehalli sopi sisällä esillä oleviin vähäeleisiin taideteoksiin, kaikki oli pelkistettyä ja harkittua. Tälle hillitylle kokonaisuudelle antoi vastapainoa rönsyilevä puutarha, jossa toukokuun lopussa kukkivat kirkkaanoranssit unikot.

IMG_4884

IMG_4845

IMG_4847

Kolmannen matkapäivän vietimme Visbyn keskustassa maaseudun kehittämisen äärellä. Lounastauolla kuljimme merenrantaa pitkin nauttimaan kasvitieteellisen puutarhan kauneudesta. Puisto on perustettu 1855 ja sinne on ilmainen sisäänpääsy. Toukokuussa kukkia oli vielä vähän, mutta lintujen konsertointi ja täydessä vihreydessään loistavat puut loivat keidasmaista tunnelmaa. Takaisin kokouspaikkaan kuljimme kaupungin kapeita kujia pitkin, samoja, joilla on aikoinaan kuvattu Peppi Pitkätossu -elokuvat. Enkä ihmettele valintaa yhtään, Visby on satumaisen kaunis kaupunki. Se on herttainen ja kotoisa, mutta samalla siinä on piirteitä muista hansakaupungeista niin, että tunnelma oli samaan aikaan maalaismainen ja urbaani.

 

IMG_4941

IMG_4966

Kirsi Tikkanen
Kirsi Tikkanen

Kirjoittaminen ja valokuvaaminen kuuluvat niin työhöni kuin vapaa-aikaani. Ammatiltani olen tiedottaja ja maaseudun kehittäjä. Vapaa-ajan ongelmia ei ole, siitä pitävät huolen 50-luvun täysremonttia tarvitseva puutalo ja 7- ja 9-vuotiaat tyttäreni. Ruuhkavuosissa tarpomiseen parasta vastapainoa tuo luonnossa, mieluiten Merenkurkun karun kauniissa maisemissa liikkuminen, kirjallisuus ja ystävien ja hyvän ruoan parissa vietetyt hetket.