Synttärihuumaa, sirkustelua ja sipsibuffet

Lasten syntymäpäiväjuhlat herättävät aika ajoin keskustelua siitä, ovatko ne muuttuneet kilpavarusteluksi. Täytyykö koko ajan keksiä erikoisempaa tekemistä, että pienet juhlavieraat viihtyvät? Ymmärrän kyllä syntymäpäivien ”ulkoistamisen” esimerkiksi sisäleikkipuistoon helppouden ja ajansäästön vuoksi, mutta liputan itse yhä perinteisten kotisynttäreiden puolesta. Tai ainakin melkein, meillä on tyttöjen synttärit järjestetty nyt yhteensä 5 kertaa lähikoulun liikuntasalissa, jossa on ollut isollekin juhlajoukolle tarpeeksi tilaa juosta ja purkaa energiaa. Juhlapaikan koko suhteutettuna vierasmäärään on ehkä tärkein seikka, mikä kannattaa kekkereitä järjestäessä muistaa.

Synttäreiden kesto on pidetty 1,5 tunnissa. Myönnän, että ensimmäisten minuuttien aikana olen katsonut kelloa ja miettinyt vähän kauhuissani, saanko lapsilauman pidettyä ojossa ja järjestyksessä tuon ajan, vai kuluvatko minuutit hitaasti ja tekeminen loppuu, josta seuraa yleinen kaaos. Joka kerta aika on kuitenkin lopulta tuntunut loppuvan kesken, mutta parempi lopettaa silloin kun on hauskaa eikä yliväsymyksen ja sokerihumalan loppumetreillä.

 

Lahjathan ovat lapsille tärkeitä, vaikka itse yrittäisi olla niitä korostamatta. Meillä ovat lapset halunneet pullonpyörityksen avuksi siihen, missä järjestyksessä lahjat avataan. Onneksi tuonikäiset ihastelevat kaikkia lahjoja tasapuolisesti eikä ole syntynyt vertailua siitä, kenen lahja on paras. Kannattaakin jättää turhat aikuisen analyysit joskus pois ja antaa lasten parhaina asiantuntijoina valita synttäreiden kulkuun sopivia leikkejä ja tapoja. Tähän liittyy myös tarjoilupolitiikka. Mitään kovin monimutkaista ei kannata tarjota, eikä miettiä liikaa, että pitääkö kaiken olla itse tehtyä ja toisiinsa sopivaa. Meillä hylättiin lopulta perinteinen kakku, koska siitä jää yleensä suurin osa syömättä.  Cocktailtikut, joissa on lihapullia, nakkeja, minitomaatteja, kurkkua, hunajamelonia ja rypäleitä toimivat. Samoin mokkapalat ja tavalliset muffinit. Suklaaseen dipatut isot vaahtokarkit ovat olleet myös hitti. Karkkeja ei ole laitettu mielin määrin tarjolle, vaan esimerkiksi tehty jokaiselle pieni karkkivarras tai pikku pussi. Näin on vältetty se, että karkkia on alettu vetää kaksin käsin siinä pelossa, että jos ei ole kärppänä paikalla, jää ilman.

Tuohon 1,5  tuntiin on varattu vain muutama ohjelmanumero ja jätetty tilaa lasten omalle aktiivisuudelle eli nimenomaan sille ympäriinsä juoksentelulle. Liikuntasalin ehdottomana valttina on ollut köysirata, jossa on saanut lipua köydellä ilmassa ja hypätä patjakasan päälle. Tätä aktiviteettia lapset jaksaisivat tuntikaupalla ja vieläpä kärsivällisesti omaa vuoroaan jonossa odottaen. Olen myös huomannut sen, että ala-asteikäiset lapset tykkäävät, kun aikuinen tulee mukaan ohjaamaan ja on aidosti läsnä. Temppuradalla on ollut myös trampoliini, puolapuille kiipeilyä, renkaat sekä maali ja palloja. Myös kasa ilmpalloja saa lapset riehaantumaan. Isommalle koululaiselle on järjestetty disco, jolloin salin ulkopuolella kaikki saivat ensin leimat, pimeässä hohtavia valotikkuja, joista taiteltiin rannekkeet ja pienet irtokarkkipussit sekä popcornia.

On myös tärkeää, että juhlapöydän antimet ovat esillä koko juhlien ajan. Aina on niitä pieniä kulinaristeja, jotka istuvat mielellään pöytään kirmattuaan salissa hikeen saakka. Toisia eivät taas herkut jaksa kauan kiinnostaa. Viime synttäreille päätin pystyttää sipsibuffetin, josta lapset saivat käydä täydentämässä herkkuja omiin pahvisiin kippoihinsa synttärihulinan lomassa. Kun juhlat ovat koulun tiloissa, jossa ei ole keittiötä käytössä, ei siellä voi nauttia lämpiminä tarjoiltavia herkkuja, kuten nakkipiiloja tai pikkupitsoja. Niinpä Real Snacksin kebabsipsit ja tavalliset sekä uudet Oatis-kaurasnacksit saivat toimittaa cocktailtikkujen ohella suolaisten tarjottavien virkaa. Oatis-snacksit  ovat gluteenittomia, joten sopivat myös niille, joille vehnä ei sovi. Aikuisten juhlissa olisin varmasti lisännyt dippejä, mutta näissä juhlissa ei paljon dippailla ehtinyt. Kaurasnacksien makea versio, blueberry pie maistui siinä missä merisuola ja arrabbiata pesto. Mustikkapiirakka- ja merisuola-kaurasipsit ovat myös laktoosittomia, mikä helpotti meillä tarjoiluja, koska mukana oli myös erityisruokavaliota noudattavia vieraita.

Koska juhliin piti tuoda kaikki tarjoiluastiat itse, olivat pahviset astiat käteviä ja niillä syntyi kiva yhtenäinen kattaus. Valitsin Decora Housen verkkokaupasta sirkusteeman mukaisia astioita, koska ne sopivat kutsujen ajankohtaan hieman ennen vappua. Teema oli myös sopiva 7-vuotiaalle, jonka vieraina oli lähes yhtä paljon poikia kuin tyttöjä, jolloin tällainen värikäs ja iloinen teema oli hempeää vaaleanpunaista osuvampi. Verkkokaupan sivuilla löytyi kivoja ideoita siihen, mitä teemoja juhliin voi keksiä. Astiat ja lautasliinat toimivat jo itsessään koristeina, näiden ja ilmapallojen lisäksi tarvittiin liina buffetpöytään, itse tehtyjä viirinauhoja ja ehdottomasti leikkokukat.

Viisi vinkkiä onnistuneisiin synttäreihin:

  1. Riittävän iso tila
  2. Ei kermakakkua, jos lapset eivät itse sitä halua
  3. Aikuisen läsnäoloa sopivasti, seurustele rohkeasti vieraiden kanssa
  4. Muutama perusjuttu juhlapöytään riittää, liian erikoiset kokeilut jäävät syömättä
  5. Perinteiset jutut pitävät pintansa, ilmapallot, onginta tai lasten lempibiisit soimaan


 

Postaus tehty yhteistyössä Decora Housen kanssa.

 

Kirsi Tikkanen
Kirsi Tikkanen

Kirjoittaminen ja valokuvaaminen kuuluvat niin työhöni kuin vapaa-aikaani. Ammatiltani olen tiedottaja ja maaseudun kehittäjä. Vapaa-ajan ongelmia ei ole, siitä pitävät huolen 50-luvun täysremonttia tarvitseva puutalo ja 7- ja 9-vuotiaat tyttäreni. Ruuhkavuosissa tarpomiseen parasta vastapainoa tuo luonnossa, mieluiten Merenkurkun karun kauniissa maisemissa liikkuminen, kirjallisuus ja ystävien ja hyvän ruoan parissa vietetyt hetket.